Zorgeloos naar gasloos

Installatie

CTRL2050 is een all-electric woning. Verwarmen, warm tapwaterbereiding en koken gebeurt met elektriciteit. Deze elektriciteit wordt opgewekt door de zonnepanelen op het dak. Op zolder staat de compleet geïntegreerde energiemodule die de woning voorziet van een gezond binnenklimaat: ventilatie, verwarming en warm tapwater. Deze module is klein, compact en past op elke zolder. De module wordt bediend met het display in de woonkamer. Het display geeft de bewoner ook inzicht in de opwekking en verbruik van energie.

Verwarmen en koelen

De warmtepomp levert energie om water op te warmen. Dit verwarmde water stroomt door de lagetemperatuurradiatoren om het huis op te warmen. De temperatuur wordt ingesteld met een thermostaat op het display in de woonkamer. Het is ook mogelijk om te koelen in de zomer. Deze “top-koeling” kan koud water door de radiatoren laten stromen. Hiermee wordt in de warme periodes ongeveer 2 tot 5˚C gekoeld. 

Warm tapwater

De warmte wordt ook gebruikt om het tapwater te verwarmen. Het buffervat in de energiemodule heeft een volume van 200 liter warm water met een standaardtemperatuur van 55°C. Eenmaal op temperatuur bevat het buffetvat genoeg warm water om 40 minuten achter elkaar te gebruiken (waterbesparende douchekop). Bij veel gebruik duurt het tot 90 minuten voordat de volledige voorraad warm water weer beschikbaar is. 

 

Ventileren

Met een ventilatie met warmteterugwinning (WTW) wordt automatisch voldoende geventileerd in de woning. Op basis van de gemeten hoeveelheid vocht en CO2 in de woning, wordt automatisch meer of minder geventileerd. Het is mogelijk om de ventilatie handmatig hoger te zetten, bijvoorbeeld bij koken of douchen.
De WTW bevat twee filters die de lucht te zuiveren.

Opwekken elektriciteit

De woning is aangesloten op het elektriciteitsnet en op de zonnepanelen op het dak. Deze zonnepanelen wekken alle elektriciteit op die in een heel jaar nodig is in de woning. Opgewekte energie wordt direct in de woning gebruikt of teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Er wordt geen elektrische energie opgeslagen.